V hlavní roli para oříšky
Jak jistě víte, oříšky jsou pro nás lidi opravdu důležitou potravinou, kterou bychom rozhodně měli pravidelně zařazovat do našeho jídelníčku. Skvělé také je, že každý druh je dobrý na něco jiného a majá jiné přednosti a výhody. V tomto článku se konkrétně zaměříme na oříšky, které sice nejsou známé tak, jako třeba ty vlašské, zahanbit se ale rozhodně nenechají.
Nalézt je můžete také pod názvem brazilské, což koneckonců prozrazuje i kolébku, ze které pocházejí. Největší procento para oříšků je získáváno z divoce rostoucích stromů, jejichž název zní juvie ztepilá. Plodem ovšem nejsou přímo oříšky, ale pevná tobolka, na kterou si sběrači musí dávat velký pozor, aby je nezranila, když v době své zralosti ze stromu opadává. Obal tobolky se dále odstraní a oříšky se z ní vyjmou. Pojem brazilský oříšek je tedy jasný. Proč se ale také uplatňuje název para? Za vysvětlením stojí jméno přístavu v Brazílii, odkud se oříšky vyvážely do Evropy, jež zní právě Pará.
Tyto oříšky jsou sice trochu více kalorické, ale jelikož se jejich denní konzumace pohybuje okolo 2 maximálně 3 kusů, tento problém řešit nemusíte. Na druhou stranu jsou opravdu velice zdravé, protože obsahují až neskutečné množství minerálů a vitamínů. Nejdůležitějším minerálem je selen, který lidské tělo potřebuje hlavně k tomu, aby mohlo předcházet vzniku ischematické choroby srdeční a rakoviny. Dokonce se také považují za největší přírodní zdroj tohoto minerálu. Pomáhají také před vznikem osteoporózy, zlepšují imunitní systém a plodnost u mužů, uvádí do normálu trávicí systém a tím pádem i hubnutí, srovnávají hladinu cholesterolu v krvi, regenerují svaly a podporují jejich růst, zpomalují proces stárnutí, díky čemuž bude vaše pleť mladší, s menším množstvím vrásek, vláčnější a nebudou se vám objevovat ani stařecké skvrny. Velkou zajímavostí, jež je i vědecky podložena je, že dokáží zpomalovat postup známé neléčitelné nemoci, jíž je AIDS.
Para ořechy je nejlepší konzumovat samozřejmě v přírodní podobě jen tak samotné nebo třeba na kaších. Nalézt je můžete i v podobě pražené a solené. Na výsluní se dostává také olej vyrobený právě z těchto oříšků, které bývají často označovány za jedny z nejzdravějších.